Relationer til sønderjylland

Unge fra Sønderjylland, uddanner sig i højere grad end nogensinde før. Men ofte er dem der tager de længste uddannelser flyttet væk fra området, og kun hver tredje flytter tilbage til Sønderjylland. Hvordan er deres relation til Sønderjylland 15-20 år efter grundskolen. Er det muligt at få flere til at vende tilbage?

Nære relationer er centrale for både tilbageflyttere og fraflyttere. Selvom fraflytterne vurderer, at de vil få bedre og billigere boligforhold, hvis de flyttede tilbage til Sønderjylland, er det ikke det, der trækker. Derimod er det i prioriteret rækkefølge familie, venner og job.

Muligt at få flere til at flytte tilbage
Næsten hver anden fraflytter ser Sønderjylland som en mulighed i fremtiden. Men flere faktorer står i vejen for, at de kan tage springet. Fraflytterne vil ikke forlade deres nuværende job, og det er den største hindring for potentielle tilbageflyttere.

De potentielle tilbageflyttere bor i Jylland
Bosætningsstrategier kan med fordel sigte efter at tiltrække borgere fra kommuner, som minder om de sønderjyske. Mellem 60 og 90 procent af dem, som er opvokset i Sønderjylland, men i dag bor i kommuner som Vejen, Vejle, Kolding, Esbjerg og Skanderborg, ser Sønderjylland som en mulighed i fremtiden.

Derimod er det kun hver fjerde af dem, der nu bor i Aarhus eller Odense, som ser Sønderjylland som en mulighed. Og mindre end hver tredje fra Sønderjylland, som nu bor i Hovedstadsområdet kan forestille sig at bo i Sønderjylland i fremtiden. Men de er alligevel fristede af de muligheder Sønderjylland kan give dem som børnefamilie.