Jobskiltene skal være større

Mange unge syddanskere flytter til de større byer for at uddanne sig, for at arbejde eller for at prøve kræfter med nye udfordringer og oplevelser. Kun få vender tilbage. Så selvom de unge i Syddanmark bliver ligeså godt uddannet som andre, er det altså i høj grad uden for området, at de bruger deres evner og uddannelse.

Det er muligt at få flere til at flytte tilbage til Syddanmark. Blandt de, der er flyttet fra det fynske, ser hver anden Fyn som et muligt fremtidigt sted at slå sig ned. Også blandt de sydvestjyske og sønderjyske fraflyttere svarer en stor del, at de godt kunne tænke sig at vende hjem igen.

Fraflytterne er stærkt bevidste om, at en envejsbillet tilbage til lokalområdet vil bringe dem tættere på familie og venner, og at der er optimale rammer for familielivet uden for de største byer.

De unge overvejer at flytte hjem, men …
Når de ikke allerede har gjort alvor af tankerne, skyldes det en række forhindringer. Blandt andet har de ret pessimistisk opfattelse af jobmulighederne, ligesom de fleste har etableret venskaber og netværk i deres nye hjemby. Der skal altså være mere synlighed omkring de rette job- og videreuddannelsesmuligheder, hvis vægtskålen skal tippe til fordel for, hvor hjertet føler sig mest hjemme.

I en serie på foreløbig tre rapporter har Region Syddanmark undersøgt, hvordan fraflytternes relationer er til deres tidligere lokalområde i Sydvestjylland, Fyn eller Sønderjylland her 15 til 20 år efter, at de forlod grundskolen. Målet med rapporterne er at blive klogere på, om det er muligt at få flere til at vende tilbage.