Arkiv

Toftlund

…enhver by er noget for nogen

De store byer lokker og trækker flere og flere til. Samtidig er mange mindre byer og landdistrikter under pres — befolkningstallet falder og gennemsnitsalderen stiger. Presset er endnu ikke massivt i Toftlund, men det kan anes. Det er derfor nu, der stadig er mulighed for at handle — ændre kurs og igen få vind i sejlene.

Udvikling og beliggenhed

I 2013 bor der samlet 3.311 indbyggere i Toftlund. Det er 41 færre end i 2008, hvilket svarer til et fald på på 1,2 procent.

Toftlund ligger centralt i Sønderjylland med nogen afstand til de større byer. Derfor har byen også en tydelig rolle at spille som lokalt center med både detailhandel og arbejdspladser.

Mindre effekt for befolkningsudviklingen har det tilsyneladende for Toftlund, at byens beliggenhed centralt i Sønderjylland sikrer let adgang til arbejdspladser både i kommunen og i byerne østpå og Trekantområdet.

Tydelig byprofil og ressourcemåling

I sammenligning med byerne Tønder, Skærbæk og Løgumkloster tegnes der i denne rapport en profil af Toftlund. Hvor mange bor der i byerne, og bliver der flere eller færre indbyggere? Er der mange børn, unge eller ældre, og er folk i arbejde? Det og mange andre spørgsmål kan der findes svar på i analysen, der kigger på byernes udvikling, byernes ressourcebase og rolle. Indbyggerne i byerne udgør ressourcebasen for byernes primære udviklingspotentialer.

Er der noget at komme efter?

Målet med analysen er at blive klogere på Toftlunds udvikling, ressourcebase, udfordringer og potentialer. Analysen giver ikke klare svar på, hvordan udviklingen vendes, men et afsæt til at tegne en klarere profil af, hvem byen kunne være attraktiv for. For hvem er Toftlund et sted, hvor livet kan leves, så det skaber den prioriterede og bedst mulige ramme om det ønskede familie og hverdagsliv?